Barneviks 200 råd för ledare

Ta hellre beslut och gör fel – det är den snabbe som vinner

Igår hade jag förmånen att lyssna på när Percy Barnevik talade om sina 200 råd för ledare. I Skeppsholmskyrkan. Delar här med mig av mina anteckningar.

Barnevik tar snabbt kommandot och visar med stor humor och säkerhet de två utsedda moderatorerna vem som är moderator och vem som ställer frågorna. Nämligen han själv. I samma anda utfäster han en garanti att hans nya bok ger framgång till sina läsare och att det är anledningen till att samtliga chefer inom SKL nu ska få varsitt exemplar. Han menar att boken är har sin plats eftersom ungefär hälften (?) av Sveriges medarbetare tycker att de har dåliga chefer, och t o m kyrkan tycker sig vara värdelös på att leda. Han passar också på att ifrågasätta försvarets ledarskapsintresse. Vem ska de leda? Sig själva?

Själv leder han sig själv och har alltid trott att han varit någon. Enligt sin konfirmationspräst dock som Mammons lärljunge. ”Jag hade största båten, största huset och största pensionen. Inte minst största boksamlingen – med 40 km böcker – två hela stadsbibliotek.

Möten är en pest som sprider sig
Barnevik inleder med sin största käpphäst: Att möten är en pest som sprider sig över landet och som leder oss in i fördärvet. Han har hört chefer uppge att de tillbringar 90 % av sin vakna tid i möten och exemplifierar resultatet med att Sverige har 4-dubblat antal läkare och samtidigt träffar färre patienter liksom att vi fått många fler poliser som löser allt färre brott.

Barneviks tips på framgångsrika möten är: Led kraftfullt, avbryt dem som snackar för mycket och/eller lämnar ämnet. Låt endast ”nödvändiga” deltagare närvara – helst ej du själv. Stående möten blir kortare, de får vara i max 45 min. Lås dörrarna när mötet börjar, annars stjäl du tid av andra. Det är alltid mycket trafik på vägarna!

Vikten av engagemang och småskalighet

Uppväxt i en familj som hade tryckeri med 12 anställda i Uddevalla fick han tidigt hjälpa till bl a med att fixa tryckfel. Snart hamnade han i Sandviken där 5000 gick ut och in i Stålverket. Och stora ASEA bestod av 10.000 (?) ingenjörer – som aldrig träffade en kund. Som 38 åring kom han till ASEA och fick höra att bolaget drevs av instruktioner och därför inte behövde en VD. Vilket var sant.

Det gav honom lusten att återskapa engagemang och småskalighet. Snart tryckte han ut besluten – 220.000 anställda delades upp i 1.200 bolag med varsina VD:ar som i sin tur fick ett flertal divisioner etc. Totalt blev det 30.000 chefer. Och ASEA blev 10 gånger kraftigare, då den inre kraften fick verka. Och den har alla!

Kontroll över tillvaron
”Det finns så mycket potential i varje människa. Många medarbetare lämnar både mössan och huvudet på kroken när de kliver in på jobbet och lägger istället allt sitt engagemang på att bygga sommarställe, ge sin fritid till en idrottsklubb eller vad de må vara. ”Låt medarbetarna i stort som smått få kontroll över sin tillvaro. Det finns mängder som de själva kan utveckla och ansvara för. Resultatet blir rejält sänkt sjukfrånvaro och höjt ekonomiskt resultat. Exakt samma effekt som satsningen på kvinnorna i Hand in hand visat.

Platta organisationer är idealet, mellanschefer – som Percy kallar sandwichmän – fördröjer allt. Bort med onödiga chefer. Det är lagom med 10-12 person, då kan chefen koncentrera sig på det viktiga. Delegering av ansvar innebär dock inte abdikering. Du har ansvaret kvar – men se till att alla lär sig att själva lösa sina problem och inte skicka dem till högsta chefen.

Ta hellre beslut och gör fel
För detta krävs en miljö som accepterar modellen:

  1. I första hand -  ta beslut och gör rätt
  2. I andra hand – ta beslut och gör fel
  3. Men ALDRIG – var passiv och ta aldrig beslut. Det får aldrig ske. ”Att göra vad fan som helst är bättre” mullrar Percy i den f d kyrkosalen. ”Det är en merit att ha varit med om en konkurs. Men en räcker.”

Exekution är viktigare än strategi. ”Det ska vara 90/10 av arbetstiden. Att genomföra är det som räknas. Endast 5 % av arbetstiden kan du använda till det du lär dig på Handels, 5 % går på magkänsla – och resten är verkställande! Magkänsla har dock inget med magen att göra, utan relaterar till minnesbilder vi har med oss.”

Var lyhörd och reagera blixtsnabbt

Hellre än långtidsplanering, är det respons på Early Warning Signals som gäller. Hur du än planerar så händer något annat, oväntat. Vem trodde att oljan skulle gå upp från 15 till 100 dollar? Och att hästdroskor skulle ersättas av bilar? Se på Kodak som inte ville se de ekonomiska och tekniska förändringarna i världen för att de var så nöjda med sin framkallning.

”Man måste vara lyhörd och reagera blixtsnabbt när det händer. Vi lärde oss att Electrolux nedgång kom till oss ett år senare. Då gäller det att ha guts att minska i tid.
When you are through changes, you are through.”

Agera snabbt istället för rätt
Steve Jobs sa att de som är galna nog att tro att de kan förändra världen också är de som gör det. Sokrates insåg att vi måste förändra oss själva om vi ska förändra världen.

”Benchmarking är bra. Det visar att det går att genomföra vilket kan få folk med sig. Också bra som jämförelse – vem vill bli sist?”

Det är viktigare att det går snabbt än att göra alldeles rätt. Håll perfektionisten borta. Det tar för lång tid. Tid kan aldrig återvinnas och det är de snabbaste företagen som vinner. ”Fokusera inte på förlustkällor. Fix it, sell it eller close it.”
Säger Barnevik som förvärvat 150 bolag och sålt 100. ”Hälften av alla köp blir en förlustaffär. 20 % uppnår målen. Man har överdrivna tankar om synergier. 1+1 blir sällan mer än 1,5.”

Kriser är värre än vi tror
Utgå ifrån att kriser är värre än du tror. Det är de oftast.  Och det finns inga hemligheter i världen. Allt kommer fram, så småningom.  Tala alltid sanning. Att försöka dölja och minska blir bara värre. Se krisen tidigt, undvik skuldbeläggning av andra, lösningen är ofta ett personoffer.

”1983 blev jag jämförd med påven. Jag ljuger aldrig men säger inte heller något.”
Var försiktig med journalister, de vet ofta mer än du och gillrar fällor. Dessutom saknar de humor. Skämta inte, det funkar inte.”

Bygg på medarbetarnas starka sidor
Barneviks krav på sina ledare är stora. Inte minst tillgängligheten.

”Många är på resa och det är bra för att få kontakt med människor. Men se till att du alltid kan bli nådd. Ett kort samtal till VD kan du alltid klämma in – när du går på toa eller äter lunch.”

Men tuff som chef? Man måste ha empati och göra det tuffa på ett bra sätt. De som drabbas är dina ambassadörer för resten av sitt liv.

Och glöm inte att det finns starka sidor i alla. Bygg på dem! ”Men en hårt belastad chef är en bra chef, för då kan han inte lägga sig i.”

Skillnaden mellan en god och en stor ledare är att bygga team. ”Du behöver inte vara bäst men teamet måste vara det. Och för att nå dit måste du vara ödmjuk, uppriktig och walk the talk. Ett förtroende kan snabbt raderas.”

Gör endast 10 % själv
Bli inte slav under kalendern. Håll 25 % öppet för att kunna vara flexibel. Och sov ordentligt. Själv kan Barnevik sova stående, som en häst. Det är viktigt att kunna koppla av och tömma huvudet.

”Skydda din tid. Undvik telefonavbrott, ge fan i e-mejl, titta på dem ibland – allt som är bråttom är inte viktigt.  Du hinner mer på jobbet om du slutar göra fel saker på fel sätt om coachar andra. Låt 60 % gå i papperskorgen, delegera 30 % och gör 10 % själv.”

På så sätt kan du agera beslutsmaskin. Rensa skrivbordet från obehagliga beslut. Gör jobbiga saker bums, skjut inte upp, det blir bara värre. Prata personligen om problem, och skicka aldrig mejl, särskilt inte med kopia när det är svåra frågor. Var tydlig – allt måste vara kristallklart innan det släpps iväg. Det är ett långt steg mellan höra och agera. Medarbetare behöver känna och förstå!
”Och älta inte beslut, när det är taget är det taget.”

 

Kom med lösningar, ej med problem
Lämpliga egenskaper är enligt Barnevik att ha ett oändligt självförtroende, med orimliga krav på sig själv och andra. Var en positiv ledare. ”Smile and the world smiles with you”. Förmågan att ta kontroll och ansvar, undvika bekvämlighetszonen, men välj rätt fajter.

”Ha en stark relation med din chef och leverera alltid – kom med lösningar, ej problem eller ursäkter. En chef kan aldrig acceptera illojalitet.”

Personliga möten är viktiga så att man kan säkra att man når fram. Särskilt när engelska är koncernspråket – för folk är sämre på engelska än det tror. ”Så länge vi pratar engelska når vi bara 1,5 nivå ner. Jag införde ”bad English” med korta meningar.

Män dricker, spelar och är lata
Så till Parneviks eget track-record. Han införde controllers som en aktiv förändringskraft till skillnad från ekonomer. Och ser budget som ett mål som ska följas upp men inte leda till en massa ursäkter och extrema orsaker.

Han tycker att det är viktigare med fler kvinnor i företagsledningar än i styrelser. Då löser det sig själv. ”Själv slängde jag ut en massa dödkött och tog in kvinnor, utlänningar och branschkunnigt folk, helst de som var alla tre.”

I organisationen Hand in Hand – i vilken han har satsat 400.000 av sin pension – har han lärt sig att satsa på kvinnorna. Män dricker, spelar och är i regel ganska lata samt tar inte ansvar. De betalar inte tillbaka sina lån. Denna satsning har hittills gett 10 miljoner människor jobb i 1 miljon företag – som försörjer kanske 5 personer var. ”Det går att uträtta mycket. Vi startar 1000 företag/dag,  dvs 100/timme. Inte bara i Indien utan i Afgahanistan, Latin- och Centralamerika.

”Dessa 13 år har jag gjort mer för omvärlden än i mitt tidigare liv. ”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.