Om Hungerprojektet

”Människan är lösningen…”

Hungerprojektet tror på människors egen förmåga och arbetar för att stärka individernas inre kraft, med fokus på kvinnorna.
När kvinnor får ansvar, så tar de ansvar. Föredömen visar vägen, omgivningen ser resultaten, och metoden sprider sig som ringar på vattnet. När männen ser vad kvinnorna åstadkommer, tvingas de följa efter.

Effekten är revolutionerande bra och många av Hungerprojektets byar blir helt självförsörjande efter 5-10 år. Detta bekräftas av en oberoende utvärdering av Hungerprojektets program i Uganda som gjorts av McKinsey som sammanfattas av:

Deltagarna går från ”Jag kan inte” till ”Jag kan”. Deras uppfattning ändras från ”Jag kommer alltid att vara fattig” till ”Jag kan förändra mitt eget liv”. I den förändringen föds långsiktig drivkraft och inspirerande ledarskap. 

Hungerprojektet arbetar utifrån följande grundläggande värderingar:

  • Ser människor som lösningen istället för problemet
  • Skänker inte bort pengar, utan investerar i hjälp till självhjälp
  • Investerar i utbildning och att genomföra långsiktiga strukturförändringar som undanröjer byråkratiska hinder
  • Ser inte ser hungriga människor som offer och bidragstagare utan som starka aktörer som vill ta ansvar för sin egen utveckling – bara de får chansen
  • Coachar människor för att stärka dem i sitt arbete och låter dem behålla ägarskapet av sin utvecklingsprocess. 
Utbildar volontärer som i sin tur utbildar sina bykamrater.
  • Arbetar i en tidsbegränsad flerstegsraket där nästa steg inte kan tas förrän målet i det första steget är taget. På så sätt inser människor att endast de själva kan göra jobbet som kan förändra sina liv!

Läs mer på www.hungerprojektet.se