Marockoresor

Äventyrsresor till Marocko!

På www.marockoresan.se kan du läsa mer om mina resor till Marocko. Nästa tur äger rum 8-22 april. Två spännande veckor över Atlasbergen till Sahara, in i ravinerna och till Atlantkusten – Essaouira och Marrakech. 

Över nyår går den unika resan Möt sahrawierna. vi reser ner i södraste Marocko och Västsahara och besöker platser där få västerlänningar varit förut.  Läs mer här 

Den 8-22 april, över påsk,  guidar jag turenMarocko på riktigt”. Vi åker upp i bortanför Höga Atlas bort till sanddynerna i Sahara, vandrar i två fantastiska raviner och hinner också njuta av stänk från Atlanten. En mycket populär resa.  Läs mer

Jag kan också lägga upp skräddarsydda arrangemang. Allt ifrån en stadstur i Marrakech till en längre landrovertur upp i Atlasbergen och till Sahara.

Vintern 1979/80 arbetade jag som reseledare i Marocko. Det blev en kulturchock som gav mersmak. Sedan dess har jag med jämna mellanrum gjort resor i detta fantastiska land, både på egen hand och som reseledare.

Alla förfrågningar har lett till att jag numera arrangerar resor till Marocko, mestadels skräddarsydda turer för slutna sällskap. Men om efterfrågan är stor, kan det bli en ”öppen” tur i framtiden.
Jag har därför öppnat en researrangör www.marockoresan.se för att kunna hjälpa den som vill att få sin marockoresa precis som de vill ha.

För varje resa blir jag än mer fascinerad av Marocko. Landet är så oändligt vackert och spännande, med fler kontraster än jag nästan klarar av. Bara drygt fem timmars flygresa bort!

Marocko är ungefär lika stort som Sverige*, med 350 mil kust mot två hav, fyra bergskedjor med toppar på över 4000 meter. Och Sahara! Livet skiljer sig enormt om man bor i de stora städerna längs kusterna, eller i det f d ”laglösa landet” bortom och i bergen, där berberna bor. Inte förrän i mitten av 1930-talet, mer än 20 år efter övriga Marocko, lyckades fransmännen ”pacificera” området bortom det 75 mil långa Höga Atlas – dvs göra till franskt protektorat! Med fransk administration, franskt utbildningssystem, franska vägar, boulevarder och mat mm.

Detta gör att vi i Marocko under samma dag kan möta gammalt och nytt, västerländskt och arabiskt/berbiskt/sahariskt, rikt och fattigt, varmt och kallt. Med ”Extra allt”, som en av mina resenärer sa. Marocko bjuder på storslagna naturupplevelser av sällan skådat slag och ett oerhört gästfritt folk. Exempel på vad vi ser och gör under en 14-dagars Äventyrsresa är:

 • Strövtåg i mytomspunna staden Marrakechs myller och gränder, i hästdroska kring den muromgärdade medinan och middag på sagotorget Djemaa el Fna med gycklare, ormtjusare och försäljare.
 • Vandring i Atlasbergen, till fots eller på åsnerygg, med start från floddalen i Imlil på 1700 meters höjd. Picknicklunch på drygt 2400 m, mer än halvvägs upp mot högsta toppen Jbel Toubkal 4167 möh. Inte långt från Marockos skidort.
 • Över vidsträckta slätter, stenöken och slingrande färder på vägar genom bergspass, dit det för 80 år sedan inte gick att komma utan åsna eller häst
 • Med fyrhjulsdrivna fordon genom de dramatiska ravinerna Dades och Toudra, med spännande klippformationer och 300 meter höga rödskimrande klippor, mycket uppskattade av bergsklättrare.
 • Promenad i gröna och bördiga oaser med fruktträd, säd (mest vete och korn), citrusfrukter, oliver mm tack vare snillrika bevattningssystem.
 • Besök i lerfärgad kasbah och ksar, befästa palats eller byar, helt byggda av halm och lera
 • Dromedarsritt och promenad i Saharas böljande sanddyner, för att njuta både solnedgång och soluppgång samt övernattning i tält, under stjärnfylld himmel
 • Ouarzazates filmstudio, där dussintals internationella filmer årligen spelas in. Rätt ljus, idealt klimat och magnifika landskap. Där solen skiner i snitt 300 dagar per år.
 • Promenad på den långa och hårt packade sandstranden i Essaouira, en förtjusande stad som påminner om Marrakech, med vita hus istället för rosafärgade, och ett betydligt lugnare tempo. Vi utforskar den levande fiskehamnen med båtvarv och hundratals knallblåa fiskebåtar och ser solnedgången från det portugisiska gamla fortet. Havsutsikt från sängen, mitt inne i medinan – där nattsömnen kan störas av havets dån då klipporna och stadsmuren piskas av Atlantens vågor.
 • Majorelles sköna trädgårdar, skapade av den franske konstnären Jacques Majorelles men utvecklade av modeskaparen Yves St. Laurent. Kaktus av alla de sorter blandas med stora urnor och prylar i koboltblått, mintgrönt och citrongult.
 • Men inte minst möter vi det stolta amazigh/berberfolket. Minst en tredjedel, kanske hälften, av Marockos befolkning är berber (de kallar sig själva amazigh). Många bor i Atlasbergen och lever under primitiva förhållanden – ofta som herdar – enligt nedärvda sedvänjor och traditioner, och har kanske aldrig varit utanför sin by.

Läs mer om Marocko genom att gilla min facebooka-sida Marockoresan.  Här lägger jag kontinuerligt upp mer fakta och nyheter om Marocko som land.

*inräknat Västsahara, vilket Marocko gör själva