Neuroledarskap – vägen till hållbart ledarskap

Neuroledarskap – vägen till hållbart ledarskap

Tillbaka till vardagen efter en underbar sommar som gett många tillfällen till reflektion. som lett till nya tankar och ny energi.

Precis som hos många andra – det strömmar in spännande nyhetsbrev i mejlboxen. Glädjande nog handlar allt fler om vikten av företagskultur och engagerade medarbetare.

Morotspris till ”Management by glädje”
Ett exempel på det är det s k Morotspriset – som går till den skånska ledare som bäst lyckats få sina medarbetare att prestera goda resultat genom att motivera dem att utvecklas och trivas!

I år fick Pontus Bodelsson, på Helsingborgs Dagblad priset. ”Pontus personifierar det moderna ledarskapet som bygger på engagemang, omtanke och resultatfokus. Han har formulerat sin personliga ledarfilosofi, ”Management by glädje”, vilket skapar tydlighet och inger förtroende hos medarbetarna, samtidigt som det ökar förväntningarna på honom själv ”att leda som han lär”. Pontus morot är ”Lust och Mål” istället för ”Pengar, Piska och Prestige”. Han delar frikostigt med sig av sina ledarerfarenheter och har blivit ett föredöme för både nya och etablerade chefer.

Med och inte mot människans natur
Att det handlar om att agera med människans natur, och inte mot den, är idag nästan en självklarhet. Jag skriver nästan eftersom jag under mina föreläsningar inser att det trots allt är en himla massa människor – inte minst chefer – som inte har en ANING om vad en rädd och stressad hjärna innebär för medarbetarnas produktivitet och effektivitet. Något som brukar vara chefens prioriterade uppgift i dagens ”leanade” värld.

Varje artikel som informerar och påminner om vad detta betyder för ett företag och dess medarbetare, är därför ett steg i rätt riktning. Numera kallas det neuroledarskap och jag vill citera Parisa Zarnegar, flitig föreläsare och doktor vid Karolinska institutet, i en artikel ur  Personal & Ledarskap 7-8 2013:

Rädda medarbetare ägnar sig åt överlevnad
”Den moderna hjärnforskningen visar att trygghet är en grundförutsättning för att vi ska kunna göra ett bra jobb. Det beror på att vi till stor del styrs av hjärnans rädslocentrum, amygdalan. Vår överlevnadsdrift är överordnad och allting i omgivningen som vi uppfattar som hotfullt styr våra handlingar. En arg chef eller kollega riskerar därför att trigga igång amygdalan och helt tappa fokus på arbetet. Det enda vi tänker på i det läget är att överleva.
– Varje gång du som ledare är orättvis, aggressiv eller hotfull, blir du i medarbetarnas ögon ett rovdjur och deras enda fokus är hur de ska rädda sig undan dig, säger Parisa Zarnegar.
Parisa Zarnegar kallar det för kontorsvarianten av flight, fight or freeze.
–      Hjärnan är formbar och vi behöver träna på att skapa nya positiva spår i hjärnan. Ett vänligt ansikte, närhet och kramar frisätter hormonet oxytocin som ger välbefinnande. Därför ska du le ofta, säger Parisa Zarnegar.
–      ”Genom att särskilja när och varför vår kognitiva kapacitet sviker oss kan vi utforma nya beteenden och fatta rationella beslut”.

Mod skapar förtroende
Just det! Genom att skaffa kunskap om hur vi människor fungerar, och träna upp ett beteende som främjar trygghet, lust och kan vi bygga förmåga för riktig arbetsglädje på jobbet. Arbetsglädje till glädje för både medarbetare, kunder och ägare!

Men det kräver mod att ibland visa sårbarhet och osäkerhet. Även om det är lönsamt.
motivation.se skriver Claudia Lindström på Humagic:

”Modiga chefer vågar lita på att medarbetarna hittar sin väg till målet och att de tar ansvar för att använda sina styrkor och erfarenhet på ett sätt som gynnar verksamheten.
Om modet finns – finns förtroendet. Om förtroendet finns – kommer engagemanget. Om engagemanget finns – kommer prestationen.
Det finns inget givet slutdatum för en medarbetares bidrag och värde för verksamheten. Alla kan vara engagerade oavsett ålder och bakgrund – varje dag, månad efter månad – livet ut. ”

Eller hur? Det är då vi uppnår verkligt hållbart ledarskap!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.